Το καθημερινό άτμισμα αυξάνει δραματικά το ποσοστό διακοπής του καπνίσματος σε χρόνια καπνιστές που δεν σκοπεύουν να το κόψουν

Η εκπληκτική νέα έρευνα με επικεφαλής το Roswell Park Comprehensive Cancer Center διαπίστωσε ότι οι ενήλικες καπνιστές που δεν σχεδιάζουν να το κόψουν είναι πιο πιθανό να σταματήσουν το κάπνισμα παραδοσιακών εύφλεκτων τσιγάρων εάν στραφούν στο καθημερινό άτμισμα.

Πολλοί καπνιστές αρχίζουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς να σκοπεύουν να διακόψουν το κάπνισμα, ωστόσο στη συνέχεια το κόβουν. Το φαινόμενο είναι τόσο συνηθισμένο που η κοινότητα των ατμιστών του έχει δώσει όνομα: «κατά τύχη» ατμιστές ή «κατά τύχη» πρώην καπνιστές.
Οι καπνιστές που δεν σκοπεύουν να κόψουν το κάπνισμα μπορεί να αρχίζουν να ατμίζουν για διάφορους λόγους. Μπορεί να δοκιμάσουν να ατμίσουν από περιέργεια ή ως υποκατάστατο σε χώρους όπου το κάπνισμα δεν επιτρέπεται ή μπορεί να αγοράσουν ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο από μια παρόρμηση της στιγμής. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι, ανεξάρτητα από το λόγο που δοκιμάζουν το άτμισμα, πολλοί ανακαλύπτουν ότι το προτιμούν από το κάπνισμα ή τουλάχιστον ότι είναι τόσο καλό υποκατάστατο που αποφασίζουν να κάνουν πλήρη αντικατάσταση του καπνίσματος.
Ορισμένοι καπνιστές δήλωσαν ότι παρόλο που δεν σχεδίαζαν να κόψουν το κάπνισμα κατέληξαν να το κάνουν μετά την έναρξη ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με στοιχεία Αμερικανικής κυβερνητικής έρευνας.
Για πρώτη φορά, μια μελέτη αναγνώρισε την εμπειρία της «τυχαίας» διακοπής του καπνίσματος. «Ο Συσχετισμός της Χρήσης Ηλεκτρονικού Τσιγάρου με τη Διακοπή του Καπνίσματος Μεταξύ Ενηλίκων Καπνιστών που Αρχικά δεν Σχεδίαζαν Ποτέ να το Κόψουν» είναι ο τίτλος της μελέτης που δημοσιεύτηκε χθες στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης JAMA Network Open. Η μελέτη συντάχθηκε από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Δρ. Karin A. Kasza, μια ερευνήτρια στο Τμήμα Συμπεριφοράς Υγείας στο Κέντρο για τον Καρκίνο Roswell Park Comprehensive Cancer Center στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όταν οι καπνιστές ατμίζουν καθημερινά, οι πιθανότητες διακοπής του καπνίσματος αυξάνονται δραματικά – ακόμη και αν δεν σκόπευαν να σταματήσουν το κάπνισμα πριν δοκιμάσουν το άτμισμα. Οι ερευνητές εντόπισαν 1.600 άτομα που, στην αρχή της μελέτης, κάπνιζαν τσιγάρα, δεν άτμιζαν και δεν σκόπευαν ή δεν ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα. Μεταξύ αυτής της ομάδας, το 28% όσων άρχισαν να ατμίζουν καθημερινά σταμάτησαν το κάπνισμα. Μεταξύ εκείνων που δεν άτμισαν καθόλου, μόλις το 5,8% διέκοψε το κάπνισμα.
«Οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται αποκλειστικά σε άτομα που προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορεί να χάνουμε μέρος των δυνατοτήτων των ηλεκτρονικών τσιγάρων εάν δεν λάβουμε υπόψη αυτή την ομάδα καπνιστών που δεν έχουν πρόθεση να σταματήσουν το κάπνισμα – μια ομάδα με τον υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία από το κάπνισμα», δήλωσε ο Δρ Andrew Hyland, Πρόεδρος Συμπεριφοράς Υγείας στο Roswell Park και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.
Το Roswell Park Comprehensive Cancer Center είναι μια κοινότητα που ενώνεται με την προσπάθεια να εξαλείψει την επιρροή του καρκίνου στην ανθρωπότητα ξεκλειδώνοντας τα μυστικά του μέσω εξατομικευμένων προσεγγίσεων και απελευθερώνοντας τη θεραπευτική δύναμη της ελπίδας. Ιδρύθηκε από τον Δρ. Roswell Park το 1898, και είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου που ορίστηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου στο Upstate της Νέας Υόρκης.
Το JoinTheCloud χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεσαι τη χρήση των cookies.