Η Αγγλία μπορεί να γίνει η πρώτη χώρα παγκοσμίως που θα συνταγογραφεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εγκεκριμένη μέθοδο μείωσης του καπνίσματος.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ενδέχεται σύντομα να μπορούν να συνταγογραφηθούν από τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), για να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, στο πλαίσιο των ριζοσπαστικών σχεδίων του Υπουργείου Υγείας, ώστε το 2030 η Αγγλία να είναι μια χώρα χωρίς καπνό.
«Η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζει να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην υγειονομική περίθαλψη, είτε πρόκειται για το εμβόλιο COVID-19 που σώζει ζωές, είτε για τα καινοτόμα μέτρα δημόσιας υγείας που μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας των ανθρώπων», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Sajid Javid.
Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) δημοσίευσε την ανανεωμένη Οδηγία που ανοίγει το δρόμο για τη συνταγογράφηση των ηλεκτρονικών τσιγάρων σε καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα και να στραφούν στο άτμισμα, ανέφερε η βρετανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή 29/10/2021.
Είναι γεγονός ότι το κάπνισμα στην Αγγλία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας καθώς κάθε χρόνο περίπου 64.000 άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS) το 14,1% των ενηλίκων, δηλαδή σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι, στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι καπνιστές. Το ποσοστό αυτό σημειώνει πτωτική τάση τα τελευταία χρόνια σε αντίθεση με το ποσοστό των χρηστών του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 3.5 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ αποτελεί τη δημοφιλέστερη λύση των πρώην καπνιστών ως μεταβατικό στάδιο στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα. Λιγότεροι είναι πλέον εκείνοι που επιλέγουν άλλους τρόπους, όπως τα επιθέματα και τις τσίχλες νικοτίνης.
Από το 2020 ως το 2021 το ποσοστό επιτυχίας των καπνιστών που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο για να απαλλαγούν από τον εθισμό τους σε συνδυασμό με τη στήριξη των Τοπικών Υπηρεσιών Διακοπής Καπνίσματος της Μ. Βρετανίας άγγιζε το 68%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά όλων των εποχών.
Σε αυτή την τάση η βρετανική κυβέρνηση θέλει να δώσει ώθηση.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας, ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν παράγουν πίσσα ή μονοξείδιο του άνθρακα – δύο από τα πιο επιβλαβή στοιχεία στον καπνό του τσιγάρου – «το υγρό και ο ατμός περιέχουν ορισμένες δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που βρίσκονται επίσης στον καπνό του τσιγάρου, αλλά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα».
«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη και δεν είναι ακίνδυνα, αλλά οι αναφορές εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, κυρίως όσα ρυθμίζονται νομοθετικά, είναι λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα», ανέφερε η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Υγείας Sajid Javid εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «τα συνταγογραφημένα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν την προοπτική να μειώσουν τα ποσοστά των καπνιστών σε όλη τη χώρα».
Μάλιστα η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) έχει ήδη καλέσει τις εταιρείες να υποβάλουν αιτήσεις ώστε να ενταχθούν τα προϊόντα τους στη λίστα του NHS.
Υπουργός Υγείας Μ. Βρετανίας, Sajid Javid