H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ

H ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου ξεκινά από την Αρχαία Αίγυπτο, όπου οι Αιγύπτιοι με την τρομερή επινοητικότητά τους χρησιμοποιούσαν καυτές πέτρες για να βράσουν βότανα, όπως ο ευκάλυπτος. Λίγα χρόνια μετά κάνει την εμφάνισή του ο ναργιλές, ο οποίος ώθησε στη σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σύμφωνα με μελετητές.

  • 1927 – 1930

Το 1927 ο Joseph Robinson στη Νέα Υόρκη έκανε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για τον πρώτο “Ηλεκτρονικό ατμοποιητή” γνωστό ως “Εlectronic Vaporizer”. Ο Joseph Robinson αναφέρει πως η εφεύρεση του σχετίζεται με συσκευές ατμοποίησης οι οποίες θερμαίνονται ηλεκτρικά για να παράγουν ατμούς προς εισπνοή. Το 1930 ο Joseph Robinson παίρνει την έγκριση από το Γραφείο Ηνωμένων Πολιτειών Διπλωμάτων Ευρεσιτέχνιας και Εμπορικών Σημάτων “United States Patent and Trademark Office” (U.S.P.T.O).

  • 1963- 1965

Το 1963 μία νέα πατέντα ηλεκτρονικού τσιγάρου εμφανίζεται από τον Herbert A.Gilbert στην πολιτεία της Pennsylvania. O Herbert A.Gilbert έκανε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για το καινοτόμο τσιγάρο χωρίς καπνό “smokeless non-tobacco cigarette”.

H σπουδαία εφεύρεση του αντικαθιστά την καύση του καπνού με την ατμοποιήση ενός υγρού διαλύματος. Είναι η πρώτη επίσημη εφεύρεση που προσομοιώνει την τωρινή μορφή ηλεκτρονικού τσιγάρου, παρέχοντας ένα ασφαλές και ακίνδυνο μέσο καπνίσματος. Το 1965, η πατέντα smokeless non-tobacco cigarette λαμβάνει επιτυχώς την έγκριση από το United States Patent and Trademark Office και δημοσιεύεται στο περιοδικό Popular Mechanics.
Το βλαβερό κάπνισμα σκοτώνει εκατομμύρια καταναλωτές κάθε χρόνο. Το 2003, ο Κινέζος Φαρμακοποιός Hon Lik χάνει τον πατέρα του από την ανίατη ασθένεια του καρκίνου στους Πνεύμονες. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη καθώς και ένα προφητικό όνειρο, ώθησαν τον Hon Lik στη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου το οποίο περιέχει μόνο νικοτίνη.

  • 1990

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν εξελιχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Τα πρώτα μοντέλα ήταν πολύ απλά και έμοιαζαν με το παραδοσιακό τσιγάρο. Υπήρχε σαφώς λόγος για αυτό. Για να μην φανεί ξένο στον νέο ατμιστή και να συνεχίσει οπτικά και λειτουργικά την ίδια συνήθεια, αλλά πλέον με τις θετικές επιδράσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

  • 2000

Σήμερα, η εμφάνιση και η απόδοσή τους διαφέρει από τα πρώτα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Υπάρχει πληθώρα μοντέλων ώστε να ευχαριστηθεί και ο νέος ατμιστής που συνήθως προτιμά το ηλεκτρονικό του τσιγάρο να μοιάζει με το παραδοσιακό, αλλά και ο παλιός ατμιστής να επιλέξει μία συσκευή που θα του δώσει πιό πλούσιο ατμό,μεγαλύτερη απόδοση στη μπαταρία, επιλογές στο μενού κ.α.

  • 2004- 2006

Το 2004 ξεκίνησε η εμπορική διάθεση στην κινέζικη αγορά, το 2006 στην ευρωπαϊκή αγορά και το 2007 στην αμερικάνικη αγορά.
Με την εμπορική έξοδο στη διεθνή αγορά, το προϊόν είχε απήχηση και γρήγορα απέκτησε υπέρμαχους. Πολλοί ατμιστές θεώρησαν ότι οι συσκευές τους είχαν μικρή απόδοση κι άρχισαν να πειραματίζονται και να εξελίσσουν την συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

  • 2007- 2008

Το 2007 οι επιχειρηματίες Umer και Tariq Seikh εφύυραν τον Cartomizer. Στον Cartomizer ενσωμάτωσαν την αντίσταση με το θάλαμο του υγρού. Λάνσαραν τη νέα συσκευή το 2008, στην Αγγλία και έκτοτε έχει γίνει ο πιο διαδεδομένος μηχανισμός στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μέχρι σήμερα.

2008

Ο Ted και ο Matt Rogers το 2008, στην προσπάθειά τους να έχουν μεγαλύτερη απόδοση της μπαταρίας, δημιούργησαν τα Μοντάκια (Mods) τροποποιώντας και μεγαλώνοντας τον θάλαμο της μπαταρίας. Άλλαξαν το λεπτόμακρο σχέδιο που θύμιζε το παραδοσιακό τσιγάρο και πλέον δημιούργησαν πιό συμπαγή σχήματα. Μεγαλύτερη μπαταρία = μεγαλύτερη απόδοση. Γιατί … το Modding είναι χόμπυ!

2009

Η Joyetech δημιουργεί τη σειρά eGo, τις πρώτες συσκευές που έχουν κουμπί ενεργοποίησης.
Την ίδια χρονιά δημιουργείτε ο Clearomizer, που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τον Cartomizer, αλλά ο θάλαμος για το υγρό αναπλήρωσης είναι διάφανος. Για πρώτη φορά, ο ατμιστής μπορεί να παρακολουθεί τη στάθμη που βρίσκεται το υγρό του.
  • 2014

Το 2014 μελέτη έδειξε πως το e-cigarette κερδίζει τη μάχη που δίνουν οι χρήστες του για να σταματήσουν το κάπνισμα, ενώ όσον αφορά την ασφάλεια επισημαίνεται πως ένα τσιγάρο ηλεκτρονικό ναι μεν περιέχει νιτροσαμίνες και βαριά μέταλλα, όπως κάδμιο και νικέλιο, αλλά σε ποσότητες από 9 ως 450 φορές χαμηλότερα σε σχέση με το παραδοσιακό τσιγάρο. Πέρυσι δύο έρευνες ήρθαν να καταδείξουν την υπεροχή του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Αφενός η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας ύστερα από μελέτη πρότεινε να αδειοδοτηθεί ως προϊόν υποβοήθησης της διακοπής του καπνίσματος επισημαίνοντας πως είναι κατά 95% ασφαλέστερο του παραδοσιακού, αφετέρου το Βαρόμετρο Υγείας της Γαλλίας μετά από τηλεφωνικές συνεντεύξεις με πάνω από 15.000 άτομα εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσε να βοηθήσει χιλιάδες καπνιστές να απαλλαγούν από τη βλαβερή αυτή συνήθεια.

  • 2015

Έχοντας δώσει μάχες για να πείσει για τη χρησιμότητά του, κόντρα πολλές φορές τα συμφέροντα των καπνοβιομηχανιών, το ηλεκτρονικό τσιγάρο σχεδόν μία δεκαετία μετά είναι σήμερα εδώ διεκδικώντας το δικό του μερίδιο αγοράς και προσφέροντας μια λύση σαφώς πιο υγιεινή και ασφαλή.

Join The Cloud

Το JoinTheCloud χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεσαι τη χρήση των cookies.