Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 800 οργανώσεις σε 155 χώρες του κόσμου.

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC) ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου και προσφέρει την ευκαιρία για μια ευρύτερη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για αυτή τη μάστιγα της σύγχρονης κοινωνίας μας. 

Έχει παρατηρηθεί ότι η επίπτωση του καρκίνου αυξάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το 2012 καταγράφηκαν, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 υπολογίζονται σε 18 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια.

Υπολογίζεται ακόμη ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν το 2018 περίπου 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι.

Έχει υπολογισθεί ότι τουλάχιστον το 1/3 των καρκίνων θα μπορούσε να προληφθεί με την ενημέρωση του κοινού και τη συνακόλουθη λήψη μέτρων για την υιοθέτηση κανόνων υγιεινής διαβίωσης και διατροφής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή του αλκοόλ, η αποφυγή ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών και κυρίως της ζάχαρης με επακόλουθο την ελάττωση της επίπτωσης της παχυσαρκίας και τέλος με την καθημερινή σωματική άσκηση.

Η Βρετανική Επιτροπή για την Τοξικότητα υποστηρίζει: «Το άτμισμα είναι λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα»

Επιστήμονες του κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο της Μ. Βρετανίας διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που σταμάτησαν να καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα κι άρχισαν να χρησιμοποιούν συστηματικά, ηλεκτρονικά τσιγάρα ή θεραπείες με υποκατάστατα νικοτίνης για τουλάχιστον έξι (6) μήνες, είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα τοξικών και καρκινογόνων ουσιών στον οργανισμό τους σε σύγκριση με τους ανθρώπους που συνέχισαν να χρησιμοποιούν συμβατικά τσιγάρα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο τοξικά και περισσότερο ασφαλή σε σύγκριση με τα συμβατικά τσιγάρα”.

Στην Βρετανική Επιτροπή για την Τοξικότητα των Χημικών Ουσιών στα Τρόφιμα, τα Καταναλωτικά Προϊόντα και το Περιβάλλον (COT), η οποία αποτελεί ένα ανεξάρτητο επιστημονικό όργανο, ανατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας να αξιολογήσει τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία από την χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων με ή χωρίς νικοτίνη.

Η έκθεση της COT υποστηρίζει ότι η μετάβαση από το κάπνισμα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιθανό να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία, αλλά επισημαίνει ότι ορισμένοι κίνδυνοι θα μειωθούν περισσότερο από άλλους. Για παράδειγμα, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα είναι πιθανό να μειωθεί περισσότερο από τον κίνδυνο πρόκλησης συμπτωμάτων άσθματος.

Στα αποτελέσματα της επισκόπησης η Επιτροπή διαπιστώνει ότι τα προϊόντα ατμίσματος, όταν παράγονται και χρησιμοποιούνται κατάλληλα, «ενδέχεται να σχετίζονται με μείωση του συνολικού κινδύνου αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία».

Επισημαίνεται ότι ένας τρόπος ελαχιστοποίησης των κινδύνων από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών κατασκευής και παραγωγής αυτών. Η COT δηλώνει ότι «η πιστότητα της κατασκευής, των υλικών που χρησιμοποιούνται αλλά και των λειτουργικών δυνατοτήτων τους» παίζουν σημαντικό ρόλο για τις συσκευές, ενώ σχετικά με τα υγρά αναπλήρωσης «οι πρώτες ύλες θα πρέπει να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές και να μην περιλαμβάνονται μη τυποποιημένα συστατικά»

Τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα που δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υποκατάστατα νικοτίνης είναι πολύ πιο ασφαλή από τα συμβατικά τσιγάρα.

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές ανέλυσαν σίελο και ούρα χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου και θεραπειών με υποκατάστατα νικοτίνης και καπνιστών και σύγκριναν τα επίπεδα των τιμών βασικών χημικών ουσιών, στον οργανισμό.

Πρώην καπνιστές και νυν χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ή υποκατάστατων νικοτίνης είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών και καρκινογόνων ουσιών στον οργανισμό τους συγκριτικά με ανθρώπους που συνέχισαν να καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, όσοι χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικά τσιγάρα ή υποκατάστατα νικοτίνης ενώ συνέχιζαν να καπνίζουν συμβατικά τσιγάρα, δεν είχαν αξιοσημείωτες διαφορές, δείχνοντας ότι απαιτείται στροφή 180 μοιρών, για να μειωθεί η έκθεση στις τοξίνες.

Ο δρ. Lion Shahab, ανώτερος λέκτορας του τμήματος επιδημιολογίας και δημόσιας υγείας του UCL και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: “Η έρευνά μας ενισχύει τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα που δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα υποκατάστατα νικοτίνης είναι πολύ πιο ασφαλή από τα συμβατικά τσιγάρα και οι κίνδυνοι από την μακροπρόθεσμη χρήση τους είναι πολύ μικρότεροι.”

«Η έρευνα έδειξε ότι τα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών στον οργανισμό από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι σημαντικά μειωμένα, σε σχέση με αυτά που έχουν παρουσιαστεί σε προηγούμενες μελέτες, όπου χρησιμοποιήθηκε προσομοίωση πειραμάτων. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες αμφιβολίες που εκφράστηκαν αναφορικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων ενδέχεται να είναι λανθασμένες.

Επιπλέον, τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι μόνο ασφαλέστερα, αλλά ότι η ποσότητα της νικοτίνης που παρέχουν δεν έχει μεγάλη διαφορά από την αντίστοιχη των συμβατικών τσιγάρων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα, κάνοντάς τους να αντιμετωπίσουν την εξάρτησή τους με ασφάλεια.”

Η κα. Alison Cox, διευθύντρια του κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο της Μ. Βρετανίας, ανέφερε: «Περίπου ένα τρίτο των θανάτων που οφείλονται στο κάπνισμα, προκαλούνται από καρκίνο, συνεπώς θέλουμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο γίνεται περισσότερους από τα 10 εκατομμύρια καπνιστών της Μ. Βρετανίας, να απελευθερωθούν από την εξάρτησή τους»

Οι Έλληνες ανησυχούν για τον καρκίνο, όχι όμως και για τους παράγοντες κινδύνου.

Πάνω από τους μισούς Έλληνες ανησυχούν για τον καρκίνο, (54%), εννέα στους δέκα γνωρίζουν άτομα που πάσχουν από καρκίνο και οι περισσότεροι είναι ενημερωμένοι για τους παράγοντες κινδύνου, ωστόσο δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο εξωτερικό οι πολίτες θεωρούν το παθητικό κάπνισμα ως τρίτο παράγοντα κινδύνου σε ποσοστό 50%, ενώ στην Ελλάδα έρχεται στην 6η θέση, με ποσοστό μόνο 30%. Το αίσθημα φοβίας για την ασθένεια παραμένει, ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα βρίσκεται το ποσοστό που υποβάλλεται σε προληπτικές εξετάσεις.

Εντύπωση προκαλεί ότι στην Ελλάδα, οι νέοι είναι περισσότερο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι, και σε διεθνές επίπεδο καλύτερη ενημέρωση και γνώση για τον καρκίνο έχουν οι άνθρωποι με υψηλό εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο. Έξι στους 100 Έλληνες έχουν επιβιώσει από κάποια μορφή καρκίνου και ένας στους 100 πάσχει από τη νόσο.

Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) και βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο που χρησιμοποίησε η Διεθνής Ένωση για τον έλεγχο του καρκίνου (UICC), σε διεθνή δημοσκόπηση με τη συμμετοχή 15.427 ενηλίκων από 20 χώρες.

Το κοινό της ελληνικής και της διεθνούς έρευνας, είναι πως οι πολίτες ζητούν από τις αρχές καλύτερες υπηρεσίες υγείας, εύκολη πρόσβαση σε αυτές, βοήθεια για την έρευνα και μείωση του κόστους θεραπείας και αποκατάστασης από τον καρκίνο. «Ο καρκίνος είναι η νούμερο ένα μη μεταδιδόμενη ασθένεια και έχει ταχύτατα αυξανόμενο κόστος», ανέφερε ο κ. Φιλόπουλος, τονίζοντας ότι «οι θεραπείες πρέπει να είναι για όλους και αν οι κυβερνήσεις δεν αντιδράσουν, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν».

Τα καλά νέα

Η αξιοποίηση των μηχανισμών του ανοσοποιητικού συστήματος αναδεικνύεται σε πολύτιμο σύμμαχο για την αντιμετώπιση των καρκινικών όγκων. Η σύγχρονη έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη θεραπειών προσαρμοσμένων στις ατομικές ανάγκες των ασθενών, καθώς πληθαίνουν τα κλινικά δεδομένα που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.

Τα παραπάνω έχουν αναφερθεί από ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι έχουν ως στόχο την κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την ανάληψη δράσης που θα οδηγήσει στη μείωση της επιδημίας του καρκίνου μέσω της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της αποτελεσματικής θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Ο καθηγητής Παθολογίας και Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Συρίγος, αναφέρθηκε στον καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως με μεγάλο ποσοστό των ασθενών να διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου, αφού η νόσος δεν δίνει συνήθως πρώιμα συμπτώματα. Στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι 6.500 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από αυτή τη μορφή καρκίνου, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο κάπνισμα. Επιπλέον, ενώ για όλες τις άλλες συχνές μορφές του καρκίνου έχουν καθιερωθεί εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης (screening) για τον καρκίνο του πνεύμονα δεν υπάρχει ακόμη τέτοιο πρόγραμμα.

«Είναι σημαντικό ότι η χώρα μας, παρά τις όποιες αντιξοότητες των τελευταίων ετών, συνεχίζει να βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας στον καρκίνο του πνεύμονα με τις περισσότερες από τις νεότερες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των ανοσοθεραπειών να είναι διαθέσιμες στους Έλληνες ασθενείς», τόνισε ο κ. Συρίγος. Πρόσθεσε ότι η ανοσοθεραπεία αποτελεί πλέον τον βασικό πυλώνα θεραπείας των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, είτε ως μονοθεραπεία, είτε σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Επιπλέον, όπως είπε, σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης συνδυασμού ανοσοθεραπείας, ώστε, αποφεύγοντας τη χημειοθεραπεία, να διευρύνονται οι θεραπευτικές επιλογές, με στόχο την σημαντική παράταση της επιβίωσης και την εξασφάλιση μιας καλής ποιότητας της ζωής για μεγάλο ποσοστό των ασθενών.

Η μόνη σημαντική μείωση καπνιστών στον πλανήτη, συντελέστηκε κυρίως την προηγούμενη πενταετία και τροφοδοτήθηκε από την εξάπλωση του ατμίσματος το οποίο “έβαλε πλάτη” στον αντικαπνιστικό αγώνα.

Join The Cloud – “ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΤΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ”

Τα ατμιστικά προϊόντα του εργαστηρίου της TheLiquidsLab τα οποία έχει την αποκλειστική διανομή η εταιρεία Join The Cloud, κατασκευάζονται σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο αποστειρωμένο περιβάλλον από καλά καταρτισμένο προσωπικό, από premium συστατικά που παράγονται σε ΕΕ και ΗΠΑ  και αποθηκεύονται σε ελεγχόμενες ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας.

Χρησιμοποιούνται μόνο πρότυπα USP, πιστοποιημένα PG και VG και νικοτίνη με καθαρότητα 99,9% που είναι πάνω από τα φαρμακευτικά πρότυπα USP στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου. Κάθε φορά που κρατάτε ατμιστικά προϊόντα από το εργαστήριο της TheLiquidsLab, είστε σίγουροι ότι έχει ακριβώς την ίδια υφή, τα ίδια συστατικά και την ίδια διαδικασία κατασκευής με την προηγούμενη.

Εφαρμόζοντας τον καλύτερο ποιοτικό έλεγχο σε όλα τα στάδια της παραγωγής, το εργαστήριο της The Liquids Lab εγγυάται ότι τα ατμιστικά προϊόντα δεν περιέχουν επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως Diacetyl και Acetyl Propionyl, Formaldehyde, Aceraldhyde.

Το JoinTheCloud χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεσαι τη χρήση των cookies.